Más negro que la noche

Mas negro de la noche, mörkare än natten (2014) är en remake av filmen med samma namn från 1975. Både originalet och den nyinspelade versionen är inspelade i Mexico och är helt på Spanska. Där slutar dock likheterna. Trots att båda filmerna följer ett liknande manus så skiljer de sig radikalt från varandra.

Båda filmerna fokuserar på vad som händer en grupp bestående av 4 unga kvinnor som gillar att festa efter att de flyttar in hos en av kvinnornas faster. Allt verkar till en början bra men när fasterns katt dör så förändras allt och kvinnorna får börja kämpa mot en rad övernaturliga saker.

Más negro que la noche orginal 1975Mas negro de la noche från 1975 som skrevs och regisserades av Carlos Enrique Taboada är en av alla tiders bästa skräckfilmer. Den erbjuder fantastisk stämning och är mer skrämmande än i princip alla andra skräckfilmer. Det spansktalande ljudspåret hjälper till att förhöja stämning. Det får allt att kännas mer främmande men ändå på samma gång på något vis bekant. Det är en konstig och lite obehaglig känsla. Skådespelare såsom Claudia Islas, Susana Dosamantes, Helena Rojo, Lucía Méndez, Julián Pastor, Alicia Palacios och Pedro Armendáriz Jr gör alla ett utmärkt jobb som bidrar till att göra denna film så bra som den är. Filmen är en näst intill perfekt skräckfilm med många berömda scener såsom när tanten försöker kalla på sin döda katt. En enkel men samtidigt briljant scen som hjälper till att bygga den stämning som gör denna film så läskig som den är. Det fanns med andra ord egentligen ingen anledning att spela in en ny version av denna film. Trots detta var vi nyfikna på att få se en ny version som förhoppningsvis kunde behålla originalets känsla i en mer modern förpackning. Tyvärr var det inte vad vi fick se. Mas negro de la noche 2014 är en väldigt dålig film utan några egentliga förlåtande egenskaper. Den är inte dålig med glimten i ögat på ett sätt som gör den kitschig och en trevlig B-rulle såsom t.ex. Evil Dead 3: Army of Darkness utan istället är den bara dålig.

Más negro que la noche 2014Jag vet inte riktigt var jag skall börja med min kritik mot denna film då tyvärr nästan allt har gått fel. Viktigast av allt är dock att känslan av skräck helt förlorats i denna version. Skådespelarnas insatser är mycket svaga och de agerar såsom teaterskådespelare. Inte som skådespelare som har jobbat framför kamera tidigare. Detta leder till att de hela tiden spelar över och att de gör det utan att verka medvetna om det. Det tycks inte finnas någon satir i deras överspelande. Filmen har också klippts på ett sådan sätt så att handling till skillnad från i ursprungsfilmen känns osammanhängande.

Mas negro de la noche 2014 regisserades av Henry Bedwell som också adapterat manuset. Bland skådespelarna återfinns Zuria Vega, Eréndira Ibarra, Ona Casamiquela, Adriana Louvier och Sara Manni.

Jag rekommenderar att du struntar i att se denna film och istället ser om originalet. Om du inte redan sett originalet så rekommenderar vi att du gör det. Den är som tidigare sagt en mycket bra skräckfilm. En rad av Carlos Enrique Taboada andra filmer är också mycket sevärda. Jag rekommenderar varmt bland annat El libro de piedra, El espejo de la bruja (the witches mirro), Veneno para las hadas (Poison for the Fairies) och Vagabundo en la lluvia (Tramp in the rain) .

Vad tycker du om Más negro que la noche, orginalet och nyinspelningen? Skriv en kommentar nedan och låt oss veta.