Krediter (för privatpersoner)

Kontokredit

Med ett kontokredit har du ett visst låneutrymme beviljat i förväg. Uppstår det en situation där du behöver handla på kredit behöver alltså inte slösa tid och energi på en låneansökan, utan kan smidigt använda din kontokredit direkt.

En stor fördel med att vara proaktiv och skaffa sig en kontokredit är att man kan jämföra olika kontokrediter i lugn och ro och välja en med bra villkor. Att till exempel ta ett snabblån i en akutsituation ökar risken för att man på grund av stress accepterar sämre villkor. En nackdel med kontokredit är att man hos vissa långivare betalar en avgift även när man inte utnyttjar krediten.

Många banker som inte erbjuder smålån (t ex lån under 30 000 kronor) erbjuder kontokredit istället, och när man väl har fått den beviljad kan man använda den för hur små belopp som helst.

kredit för privatpersoner
Krediter för privatpersoner kan användas för vanlig konsumtion. Det är dock bäst att inte köpa saker du måste låna pengar för att ha råd med.

Fakturakredit

Att handla på faktura är vanligt och det är en form av kredit. Du beställer en vara eller tjänst idag, men betalar först när fakturan är på väg att förfalla.

Större butiker samarbetar ofta med en proffessionell lånegivare för att själva slippa hantera faktureringen och de risker det innebär att låta kunder få fakturakredit. Vissa av dessa långivare erbjuder avbetalningsplaner, så att du inte behöver betala hela fakturaköpet på en och samma gång.

Om du erbjuds ett “räntefritt” köp på faktura är det viktigt att kontrollera hur länge den räntefria perioden gäller och hur hög den nominella och effektiva räntan blir när den perioden är över. Lär dig hur man gör detta hos kreditguiden.se. Det finns fakturakrediter som är väldigt gynnsamma för den som faktiskt slutbetalar i tid, men som samtidigt kommer med hemska villkor för den som inte gör det.

Kreditkort

Kreditkort är praktiska eftersom de precis som en kontokredit innebär att du har ett kreditutrymme redo att använda vid behov.

Du betalar vanligen en årsavgift för kreditkortet, men till skillnad från en kontokredit brukar ett kreditkort komma med diverse andra förmåner. Jämför kreditkort innan du väljer något, så att du får förmåner som är nyttiga för dig och slipper betala för tjänster som inte gynnar dig. Givetvis ska man som alltid också kolla upp vad den effektiva räntan är för utnyttjat kreditutrymme, samt övriga kostnader som kan uppstå.

Fundera igenom vilka funktioner och förmåner som är viktigast för dig, så att du kan prioritera och avgöra om de är värda kostnaderna.

Exempel på förmåner som kan komma med ett kreditkort:

 • Du slipper betala årsavgift för kortet.
 • Bonusklubb med poängsamlande, cash back och erbjudanden
 • Särskilt bonusklubb för flygmil
 • Särskild bonusklubb för köp av bensin och/eller andra drivmedel
 • Reseförsäkring
 • Andra försäkringar, till exempel försäkring av distansköp
 • Du slipper betala ränta på din skuld under en viss period, till exempel 60 dagar.
 • Du kan göra ett köp och betala av det under sex månaders tid utan att betala ränta på skulden. (Vanligen tillkommer dock en månadsavgift för den här tjänsten.)
 • Du slipper betala någon extra avgift när du gör kontantuttag utomlands.
 • Du slipper valutapåslag när du handlar i utländska valutor.
 • Du kan slippa fakturavgiften genom att ha e-faktura eller liknande.