Far och son Greenspoon

Om du har sett gamla klassiker som ”Miracles for Sale”, (1939), ”Broken Arrow” (1950) och ”The Ten Commandments” (1956) har du sett några av optikerfamiljen Greenspoons banbrytande skapelser – och i de två sistnämnda exemplen tänkte du förmodligen inte ens på det eftersom de såg så naturliga ut.

Doktor Reuben Greenspoon inledde sin Hollywoodkarriär genom att skapa naturtrogna kontaktlinser som gjorde det möjligt för skådespelaren Henry Hull att växla mellan bruna ögon och blå ögon i filmen ”Miracles for Sale” (1939). Reubens son Morton följde i faderns fotspår och skapade naturtrogna bruna kontaktlinser åt skådespelerskan Debra Paget, som ville ha den kvinnliga huvudrollen i Broken Arrow men fick veta att bara brunögda skådespelerskor kunde komma på fråga eftersom karaktären Sonseeahray var apache.

”Rollen är din om du byter ögonfärg”, skämtade filmproducenten Darryl Zanuck med den blåögda Debra Paget – som tog honom på orden och bokade in ett besök hos optikern Reuben Greenspoon i Beverly Hills. Greenspoon skapade ett par färgade kontaktlinser åt henne, vilket på den här tiden fortfarande var extremt ovanligt i filmbranschen. Paget fick rollen, och blev därefter rekryterad till filmen The Ten Commandments där hon spelade mot Charloton Heston och John Derek – även detta i en roll som krävde bruna ögon. Paget har långt senare berättat om hur de starka lampor som användes vid filminspelningarna gjorde att linserna i ögonen blev mycket varma.

Så småningom började far och son Greenspoon även arbeta med att ta fram kontaktlinser som kunde få ögonen att se skadade eller onaturliga ut. Några av Morton Greenspoons mer sentida och fantasifulla skapelser går att se i Michael Jacksons hyllade musikvideo för Thriller (1983), i den oscar vinnande storfilmen Bram Stoker’s Dracula (1992) och i regissören Tim Burtons tolkning av Alice i Underlandet (2010).

Inför inspelningen av Thriller behövde Greenspoon skapa heltäckande (sclerala) kontaktlinser som både var prefekt balanserade och perfekt formade efter Michael Jacksons ögonglober. Detta eftersom den utsträckta långsmala pupillen inte fick rotera det minsta.

Reuben Greenspoon

Reuben Greenspoon växte upp på östkusten, lång från Hollywoods drömfabrik. Hans far var verksam i optikerbranschen, och Reuben utbildade sig till optometrist vid Rochester School of Optometry i delstaten New York. Efter sin examen år 1921 arbetade han i New York tillsammans med sin bror.

Det var under sin smekmånad i Los Angeles som Reuben Greenspoon började överväga att lämna östkusten och sätta upp praktik i Kalifornien istället. År 1935 gjorde han och hans hustru slag i saken, och med sig i flytten hade de sonen Morton som fötts år 1929. Reuben Greenspoon hittade en lämplig lokal för sin verksamhet i bostadsområdet Beverly Hills, ett grannskap som ända sedan 1910-talet lockat till sig rika och inflytelserika familjer ur Los Angeles underhållningsvärld.

Genom att ha sin praktik i Beverly Hills kom Reuben Greenspoon i kontakt med många personer som var verksamma i Hollywood, och efter några år i Beverly Hills tog han första steget på den väg som skulle komma att definiera resten av hans karriär – han färgade ett par importerade tyska glaslinser så att skådespelaren Henry Hull kunde växla mellan bruna ögon och ljust blå ögon i filmen ”Miracles for Sale”. Greenspoon använde sig av en mycket het ugn i en flaskfabrik i Los Angeles för att integrera ett blått keramiskt material i linserna, vilket gjorde det möjligt för den brunögde Henry Hull att se ut som att han hade ljusblå ögon i de scener som krävde det.

För att sprida kunskaperna om kontaktlinser och ögonproteser bjöd två av Greenspoons patienter – Jerry Fairbanks och Bob Carlisle – in honom att föreläsa i en kortfilm som producerades för Paramount Pictures. Paramount Pictures gjorde på den här tiden många kortfilmer med populärvetenskaplig inriktning som visades på biografer både i USA och internationellt. Filmen om kontaktlinser, som gavs namnet The Eyes Have It, blev en stor succé och bidrog till att öka allmänhetens kunskaper om vilka möjligheter som stod till buds.

Morton Greenspoon

Som nämnts ovan flyttade den unge Morton Greenspoon med sina föräldrar från New York till Kalifornien när han var i sexårsåldern. Han växte upp i Beverly Hills och utvecklade ett starkt intresse för optik, linser, fotografi och filmfotografi. Beverly Hills var precis som idag ett bostadsområde med starka band till Hollywoods drömfabrik, och Beverly Hills High School – där Morton Greenspan var en av eleverna – låg granne med 20th Century Fox filmstudio.

Morton drömde om att bli filmfotograf och komma in i branschen. Ett sommarjobb i postrummet hos Fox fick honom dock att ändra inriktning; han gillade inte hur politisk filmbranschen var och bestämde sig för att bli optometrist istället precis som sin far. En examen i optometri skulle tillåta honom att ägna sig åt sitt stora intresse för optik, linser och liknande utan att behöva ta hänsyn till filmbranschens kotterier.

Efter studier vid Southern California College of Optometry började Morton arbeta i sin fars praktik och blev ansvarig för kontaktlinsverksamheten. Så småningom öppnade de en praktik i San Fernando Valley som specialiserade sig på kontaktlinser och låg nära Disney, Universal och CBS i Sherman Oaks.

Kontaktlinser utöver det vanliga

Morton Greenspan är framförallt känd för sina fantasifulla kontaktlinser, linser som vi framförallt ser i genrer som fantasy, skräck och sciencefiction. I slutet på 1970-talet tillverkade han till exempel kontaktlinser åt vampyrerna i filmatiseringen av Stephen Kings bok Salem’s Lot. Därefter följde arbete med bland annat filmerna The Howling, Mausoleum, Fright Night, Vamp, The Lost Boys, The Blob, The Incredible Hulk Return och Evilspeak. Evilspeak är berömd för användandet av kontaktlinser med konvexa speglar.

https://www.youtube.com/watch?v=UIE0BQNGckE

1990-talet inledde Morton Greenspan med dunder och brak – för filmen Bram Stoker’s Dracula fick han och resten av make-up gänget ta emot en Academy Award (Oscar) i kategorin Best Makeup. De vann också den kategorin på British Academy of Film and Television Arts (BAFTA).

För Greenspans del innebar 1990-talet också arbete med kontaktlinser till filmer som Mr. Saturday Night med Bill Crystal i huvudrollen och Wolf där Jack Nicholson och James Spader förvandlas till varulvar.

Dr. Morton Greenspan är fortfarande aktiv i företaget Professional Vision Care Associates, där han tillsammans med bland annat Dr. Richard Silve skapar handmålade mjuka kontaktlinser med olika specialeffekter. Exempel på filmer de har varit involverade i på senare år är Daredevil (2003), Memoirs of a Geisha (2005), Twilight (2008), Alice in Wonderland (2010), Green Lantern (2011) och Ouija (2014). De gjorde också kontaktlinser till de tre första filmerna i den enormt framgångsrika filmserien Pirates of the Caribbean.